Categories
Uncategorized

Lezbejke i gejevi ne daju polikliniku!

Lezbejska i gej solidarna mreža oštro se suprotstavlja najavljenom ukidanju studentskih poliklinika, odnosno njihovom pripajanju domovima zdravlja. 

Kao što su predstavnici medicinske struke i Sindikata lekara i farmaceuta istakli, čak i ukoliko se poliklinike ne ukinu, već samo izgube svoju nezavisnost, to će značiti promenu načina i raspodele rada koja će se negativno odraziti na zdravstvenu zaštitu studenata i studentkinja. 

LGSM prepoznaje važnost studentskih poliklinika za sve studente i studentkinje, ali i podseća na specifičnosti zdravstvene zaštite homoseksualnih i biseksualnih osoba kao i na činjenicu da će se studenti i studentkinje pripadnici seksualnih manjina naći u dodatnom problemu ukoliko dođe do sprovođenja ove odluke. 

LGSM smatra da je za lezbejke, gejeve i biseksualne osobe od ključne važnosti da studentske poliklinike zadrže sadašnji status posebnih ustanova. Medicinsko osoblje u studentskim poliklinikama obučeno je za rad sa LGB osobama, što je posebno važno na odeljenjima gde je autovanje neophodno zarad procesa lečenja, poput Dispanzera za mentalno zdravlje i Službe za dermatovenerologiju, a Centar za prevenciju side i polno prenosivih infekcija (ranije Savetovalište za HIV) pri poliklinici u Beogradu najposećenije je savetovalište u našoj zemlji i igra ključnu ulogu u zaustavljanju epidemije AIDS-a. Pripajanje zdravstvene zaštite studenata domovima zdravlja u praksi bi značilo da bi LGB osobe studentske populacije bile obeshrabrene da traže pravovremenu zdravstvenu zaštitu, što bi, između ostalog, urušilo borbu protiv polno prenosivih polesti kao što su HIV, HPV, hepatitis i druge.

Činjenica da je premijerka Brnabić juče dala usmene garancije da do ovog neće doći ne opovrgava činjenicu da se ovakav predlog našao u zvaničnom planu sistematizacije koji sprovodi Ministarstvo zdravlja. Naprotiv, jasno je da je njena izjava bila rezultat pritisaka samih studenata i studentkinja kome smo svedočili u prethodnim danima. Zbog svega navedenog, članovi Lezbejske i gej solidarne mreže podržali su i prisustvovali protestu ispred Studentske poliklinike održanom 22. II i planiraju da nastave aktivno da podržavaju otpor ovoj odluci dok god se od nje ne odustane i ovaj predlog zvanično ne povuče.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s