Categories
Uncategorized

Protiv izraelskog skrivanja aparthejda iza dugine zastave!

Protiv izraelskog skrivanja aparthejda iza dugine zastave – ne u naše ime! Solidarno sa narodom Palestine – poziv na protest!

Lezbejska i gej solidarna mreža pridružuje se organizacijama širom sveta koje stoje solidarno sa narodom Palestine tokom najnovijeg napada države Izrael na Palestince koji decenijama žive u aparthejdskom režimu.

Kao lezbejke i gejevi želimo da osudimo pinkwashing – skrivanje iza zastave duginih boja – taktiku kojom se država Izrael služi kako bi opravdala svoj aparthejd i nasilje i pridobila podršku stranih vlada i LGB osoba. Reč je o navodnom podržavanju prava gejeva i lezbejki, kako bi se država Izrael predstavila kao prosvećena i napredna, kako bi joj se oprostili zločini koje čine i dodelio položaj milosrdnog kolonizatora.

Podsećamo da je ovo za početak potpuna varka – uprkos reativnoj bezbednosti LGB turista u gradu Tel Aviv i punim ustima „LGBT prava“, Izrael je klerikalna država sa duboko ugrađenom homofobijom, te npr. još uvek nije prepoznala istopolne zajednice.

Ove taktike, međutim, Izrael sprovodi i u Srbiji – predstavljajući se kao veliki prijatelj domaće LGB zajednice, finansirajući rad raznih LGBT organizacija, a od skora i finansirajući „Falafel – festival jevrejskog i izraelskog LGBT+ filma“. Ove godine, festival se otvara na Dan Nakbe, 15. maja, kada se Palestinci širom sveta sećaju uništavanja palestinskog društva i domovine 1948. godine i trajno raseljavanja većine palestinskog naroda.

LGSM će u znak solidarnosti sa Palestincima i Danom Nakbe, a protiv pinkwashinga koji sprovodi država Izreal, održati protest na otvaranju „festivala izraelskog LGBT+ filma“, ispred Kulturnog centra GRAD (Braće Krsmanović 4), 15. maja u 17 časova.

Pozivamo sve antiratne, levičarske i antifašističke snage u Srbiji na solidarnost. Pozivamo sve LGB osobe u Srbiji da se obaveste o tome šta se dešava u Palestini i da nam se pridruže na protestu, kao i na LGB razgovoru sledećeg petka (21. maj) koji ćemo posvetiti taktikama skrivanja iza dugine zastave.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s