Categories
Uncategorized

Protiv oportunizma vladajuće elite – prava gejeva i lezbejki nisu džoker za Brisel!

Saopštenje Lezbejske i gej solidarne mreže povodom povlačenja ambasadora Srbije u Poljskoj i izjave ministra Nikole Selakovića 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odlučio je da Nikola Zurovac, ambasador Srbije u Poljskoj, bude hitno vraćen u našu zemlju. Zurovac je, kako prenosi Blic, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, ali o tome nije obavestio ministra Selakovića. Podsećamo, poljska vlada aktivno radi na satanizaciji gejeva i lezbejki, ukidajući im bazična prava, proglašavajući „zone slobodne od LGBT osoba”, i slično.

Kako Blic prenosi izjavu Nikole Selakovića, ministar navodi da „Srbija u poslednjih nekoliko godina radi na unapređenju položaja manjinske LGBT zajednice i, u tom smislu, na poboljšanju imidža naše zemlje u zapadnom svetu“.

LGSM smatra da ova rečenica zapravo nehotice sumira celokupan odnos države prema homoseksualcima i biseksualcima: ukidanje diskriminacije služi samo za dobar imidž Srbije, a najčešće kao džoker u pregovorima sa Evropskom unijom. Stoga ne čudi da u državi čija je premijerka lezbejka, celokupan rad na navodonom unapređenju položaja „LGBT zajednice“ suštinski ne donosi ništa svim onim gejevima i lezbejkama koji dele probleme celokupne radničke klase – egzistencijalne i socio-ekonomske probleme krova nad glavom, siromaštva, nezaposlenosti, kao i pretnje nasiljem na ulici.

Podvlačimo da ovo razotkriva da nema nikakve suštinske razlike između oportunizma državne elite Srbije i državne elite Poljske – dok elita u Srbiji koristi gejeve i lezbejke kako bi rešila svoj gorući problem, a to je odnos sa Briselom, elita u Poljskoj proganja iste te gejeve i lezbejke kako bi stekla simpatije konzervativnih slojeva stanovništva i ostala na vlasti. Sutradan, ako se prioriteti elite u Srbiji promene, nikoga ne bi smeo iznenaditi „poljski scenario”.

Dok god nas država i vladajuća klasa tretiraju kao zahtev Zapada koji se tek formalno mora ispuniti, životi lezbejki i gejeva neće biti ništa bolji. LGSM zato smatra da je usmerenost aktivista i etablianih NVO predstavnika „LGBT zajednice“ na navodno razumevanje državnog vrha promašeni, te da se elementarna prava, bezbednost i dostojanstvo gejeva i lezbejki mogu ostvariti jedino kao deo borbe celokupne radničke klase za dostojanstven život.

LGSM stoji solidarno uz sve gejeve, lezbejke i biseksualce Poljske, uz našu sestrinsku organizaciju u Poljskoj, KoalicjaLGB, kao i uz internacionalnu borbu seksualnih manjina koje se suočavaju sa različitim oblicima državne represije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s