Categories
Uncategorized

Odgovor sociološkoj i naučnoj zajednici

Lezbejska i gej solidarna mreža odgovara na otvoreno pismo dela sociološke zajednice Srbije pod naslovom Podrška pravu na istopolna partnerstva”


U odgovoru na temat u najnovijem broju časopisa Sociološki pregled, u izdanju Srpskog sociološkog društva tvrdi se, pre svega, da temat sadrži „problematične stavove povodom istopolnih zajednica i LGBTI osoba”. Najpre podsećamo da se teze iznete u naučnom, u ovom slučaju sociološkom časopisu osporavaju u istom formatu, a ne putem javne reakcije čiji cilj nije iznošenje kontraargumenata i tačnih naučnih podataka (za koje se u peticiji tvrdi da postoje) već javno zgražavanje nad „problematičnim” stavovima.

Lezbejska i gej solidarna mreža upućena je u sadržaj najnovijeg broja časopisa, potom otvorenog pisma kao odgovora na temat i, na kraju, odgovora samog Sociološkog pregleda. Iako se, kao lezbejke i gejevi, ne slažemo sa određenim tezama iznetim u časopisu, poput kvalifikacije da u partnerske odnose stupamo radi „trajnog zadovoljenja svojh seksualnih potreba”, smatramo da je odgovor dela sociološke zajednice, a onda i šire naučne i akademske zajednice koja se potpisima pridružila, sasvim neprimeren.

Nama je, kao diskriminisanoj grupi, u interesu da se stavovi naučne zajednice formulišu sa naučnim integritetom, razotkrivanjem neistina i iznošenjem tačnih naučnih uvida. Ukoliko su njihovi zaključci zasnovani na nametnutom jednoumlju, javnost u njih neće imati nikakvo poverenje, što može dovesti jedino do opšteg nepoverenja u nauku.

Takođe smatramo da povod otvorenog pisma nije iskrena briga o homoseksualcima ili borba protiv homofobije, već da su motivi iza njega lične ili klanske razmirice, radije nego reakcija struke. Lezbejke i gejevi su ovde prosto iskorišćeni kao štit za ovakva razračunavanja. Ovakvo paušalno ućutkivanje kolega i pokušaji cenzure koji nisu potkovani kontraargumentima i realnim podacima i istraživanjima na koje bi se oni oslanjali, nije u interesu niti nas kao homoseksualaca, niti šire zajednice.

Posebno ističemo da nama kao diskriminisanoj grupi nije u interesu da se za nas i afrimaciju naših prava vezuju taktike ućutkivanja i cenzure, koje se uvek sprovode sa pozicija moći, već da do ostvarenja naših prava dođemo na osnovu slobodnog dijaloga i šireg društvenog konsenzusa, što ujedno jedino garantuje da će ove pobede biti iole trajnog karaktera.

LGSM apeluje na deo sociološke i šire naučne zajednice da istraživanja (sociološka, psihološka, antropološka), koja u otvorenom pismu spominju, izloži javnosti kroz za to primerenu formu naučnog rada, a ne kroz peticije, otvorena pisma i slične nenaučne metode.

Lezbejska i gej solidarna mreža, 2.11.2021.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s