Categories
Uncategorized

Saopštenje Lezbejske i gej solidarne mreže povodom epidemije majmunskih boginja u Srbiji

Lezbejska i gej solidarna mreža traži od države hitne mere u cilju suzbijanja epidemije majmunskih boginja u Srbiji, koja skoro isključivo pogađa gej muškarce.

Kao što svi svetski epidemiološki izveštaji pokazuju, trenutna epidemija majmunskih boginja dominantno se širi kroz populaciju gej muškaraca, i to podstaknuta praksama gej seks turizma, odnosno putovanja zarad seksa, kao i učestalom promenom seksualnih partnera. Po našim saznanjima, trenutno postoji više od dvadeset gej muškaraca u Srbiji koji su zaraženi majmunskim boginjama, što predstavlja alarmantan podatak i sliku veoma ozbiljne epidemiološke situacije.

Država, koliko nam je poznato, ne radi ništa da zaustavi ovu epidemiju. Pre svega, ne preuzimaju se nikakvi koraci da se obezbede vakcine za majmunske boginje koje bi bile ponuđene našoj rizičnoj grupi.

Posebno smo zabrinuti time što se mediji, pa i državni organi, poput Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, umesto da pravilno informišu gej muškrace o rizicima od majmunskih boginja, pre svega bave zataškavanjem situacije, ali i cenzurisanjem i osuđivanjem iznošenja podataka o trenutnoj pandemiji i činjenici da ona skoro isključivo pogađa gejeve kao navodno homofobnim, čime zapravo pravdaju svoje nečinjenje. Naravno, nijedan virus ne pogađa samo gejeve i niko ko je strejt nije zaštićen od virusa. Takođe, reč je o virusu koji se ne širi isključivo polnim odnosima. Međutim, u ovoj konkretnoj pandemiji svi epidemiološki izveštaji, uključujući i vrlo detaljne nalaze Svetske zdravstvene organizacije, pokazuju da se virus skoro isključivo širi među gej muškarcima, i to zahvaljujući seksualnim praksama učestalog menjanja partnera i seks turizma. Smatramo da je prava homofobija upravo nečinjenje i neinformisanje o rizicima od ove bolesti, zbog kojih će najveću štetu imati upravo oni koji su najugroženiji, a to su gej muškarci.

Imajući ovo u vidu, tražimo od države da

  • pod hitno započne nabavku vakcine za majmunske boginje i ponudi je besplatno rizičnim grupama;
  • pravovremeno i kontiuniurano informiše javnost o rizicima od majmunskih boginja putem televizija sa nacionalnom frekvencijom;
  • pokrene kampanju edukacije gej muškaraca o riziku od majmunskih boginja, koja će se sprovoditi na gej dejting mrežama i aplikacijama, gej klubovima i žurkama, kao i neformalnim mestima okupljanja gej muškaraca u svrhu pronalaženja seksualnih partnera, kao i kroz odgovorajuće institucije zdravstvene zaštite;
  • oformi striučno telo koje će kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju i odlučivati o eventualnim potrebama za restriktivnim epidemiološkim merama.

Ističemo da su ovo konkretne mere koje su potrebne kako bi se zaštitilo zdravlje gej muškraca, i da su kao takve mnogo smislenije od simboličkih predstava, poput europrajda, koji neće dovesti do neposrednog rešavanja problema ni gejeva ni lezbejki, te stoga pozivamo državu da u skladu sa tim rasporedi svoje resurse.

Pored toga, pozivamo novinare i medije da objektivno i pravovremeno izveštavaju o epidemiji majmunskih boginja i da se ne samocenzurišu u strahu da će biti optuženi za homofobiju.

Pozivamo sve koji se smatraju aktivistima za gej prava da aktivno rade na upoznavanju gej muškaraca sa rizicima od ove bolesti.

Konačno, pozivamo sve gej muškarce da se obaveste o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i rizicima od majmunskih boginja, i da u skladu s tim prilagode svoje seksualne prakse u toku ove epidemije.

Lezbejska i gej solidarna mreža

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s