LGB krov

LGSM solidarna akcija za žrtve homofobije 

Kampanja LGB krov usmerena je ka lezbejkama, gejevima i biseksualcima/kama kojima usled homofobije preti beskućništvo, nasilje, ili im je na drugi način ugrožena egzistencija.

LGSM je solidarna mreža koja okuplja ljude – mrežu volontera/ki i donatora/ki – koji u ovakvim situacijama žele da pomognu.

Neposredna pomoć podrazumeva podršku da se prebrode hitni problemi, od razgovora sa članovima porodice gde je potrebna pomoć, do obezbeđivanja privremenog krova nad glavom. 

Srednjoročna pomoć obuhvata podršku u sakupljanju sredstava da se prebrodi krizni period, nađe stan i posao.

Ukoliko si u položaju da ti je pomoć potrebna, ili želiš da saznaš više o kampanji, prvi korak je da okreneš LGSM telefon:

 064 9645357 

ili da nam se javiš na društvenim mrežama.

Svaki razgovor je poverljiv! 

Zašto LGB krov?

Strah od gubitka posla, gubitka krova nad glavom kao i strah od nasilja na ulici primarni su problemi svih ljudi koji žive od prodavanja svog rada. Međutim, ovi problemi su za lezbejke, gejeve, biseksualke i biseksualce usled homofobije izraženo pojačana pretnja. Posebno je bojazan od gubljenja krova nad glavom najveći problem za one LGB ljude koji su i dalje izdržavani od strane roditelja i/ili još uvek žive u roditeljskom domu, gde neretko ima i nasilja. 

LGSM smatra da svaka osoba ima pravo na dom i krov nad glavom, dostojanstven i bezbedan život. Prepoznajući opasnost i strah od beskućništva kao temeljan problem LBG zajednice, želimo da radimo na njihovom otklanjanju. Smatramo da se ovaj problem ne može otkloniti samo kroz organizovanje oko diskursa o ljudskim pravima i pobeda na simboličkom nivou, već da je potrebno direktno adresirati socio-ekonomska pitanja od egzistencijalnog značaja. Naš dugoročni cilj je otklanjanje straha od beskućništva među gejevima i lezbejkama, što podrazumeva osnivanje solidarnog fonda, a u perspektivi i osnivanje sigurnog prostora za LGB osobe. 

Kako do cilja? – Uključi se!

Kao neposredni cilj postavili smo obezbeđivanje solidarnog fonda za one među nama koji su punoletni i koji su usled homofobije u porodici ostali bez doma i podrške, a koji će im značiti bazičnu sigurnost i pomoći da prebrode krizu. 

Kako bismo započeli ostvarivanje ovog neposrednog cilja, potrebna nam je mreža solidarnosti – pre svega LGB – osoba, koje mogu da se obvežu da na mesečnom nivou doniraju određenu sumu novca i da tako garantuju održivost ovog fonda. 

Kako bismo ostvarili ovaj neposredni i preko potreban cilj, LGSM poziva:

  1. One među nama koji mogu da daju jednokratne donacije ili da se obavežu na redovnu mesečnu donaciju solidarnom fondu za LGB osobe. Redovne donacije ne bi započele dok za njima ne postoji konkretna potreba. Jednokratne donacije sačinjavaju hitni fond za neposrednu pomoć.
  2. Volontere/ke – koji žele da budu podrška, pravnice/ke, psihologe/škinje – koji bi pomogli u kampanji i radu.

Ukoliko delite naše mišljenje da je ovo gorući problem LGB zajednice i želite da doprinesete njegovom rešavanju i postanete deo Lezbejske i gej solidarne mreže – javite nam se!