LGB razgovori

Lezbejska i gej solidarna mreža poziva lezbejke, gejeve i biseksualne osobe da se priključe našim LGB razgovorima!


LGB razgovori služe da razmenimo mišljenja o pitanjima koja su važna za našu manjinu i formulišemo stavove koje će zastupati LGSM.


LGB razgovori se vode online, na zatvorenom sastanku, na platformi Zoom, bez snimanja i emitovanja.

Registrujte se na sledećem linku:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZApcemtqT8pG9RnsL6Ncc0XJoPq1rb7vGZx

  • 26. 3. 2021. Dreg

    Treći LGB razgovori bavili su se temom drega. Šta je (sve) dreg i kako se uklapa u ono što se smatra “LGBT supkulturom”? Koji su bili stavovi gejeva i lezbejki sa početka pokreta za oslobođenje homoseksualnih osoba a kakvu ulogu danas u pokretu ima dreg? Kako se danas, 50 godina nakon prvog Prajda, neki akteri istorijske borbe – dakle gejevi i lezbejke – predstavljaju kao trans osobe samo jer su se bavili dregom i/ili oblačili u odeću “namenjenu” suprotnom polu? Da li dreg ima potencijala da ruši rodne norme i stereotipe kao što obećava, ili predstavlja tačku razdora solidarnosti gejeva i lezbejki u pokretu?

  • 12. 3. 2021. Solidarnost između gejeva i lezbejki

    Drugi LGB razgovori bili su o o solidarnosti između gejeva i lezbejki. Istorija nam daje mnoštvo primera zajedničke borbe lezbejki i gejeva – pokretanje prvih organizacija za prava homoseksualnih osoba, višedecenijsko zajedničko protestovanje protiv diskriminatornih zakona, organizovanje prvog Prajda, zajedništvo u doba krize AIDS-a, i tako dalje. Kako se ova solidarnost ispoljava danas? Koji problemi i iskustva su nam zajednički? Koji problemi nam nisu zajednički, ali jačaju našu solidarnost u zajedničkoj borbi protiv njih? 

  • 26. 2. 2021. Između gej braka i istopolnog partnerstva

    Prvi LGB razgovori bili su o najavljenoj legalizaciji istopolnih partnerstva. Šta je dobro, a šta loše u najavljenom zakonu? Koja je razlika između “gej braka” i istopolnog partnerstva? Kako i za kakva istopolna partnerstva treba da se borimo? – neka su od pitanja o kojima smo razgovarali.