LGB protiv rodnih uloga

LGSM u borbi za odbranu rodnog nekonformizma!

Rodnim nekonformizmom nazivamo praksu žena i muškaraca da odbijaju da ispunjavaju društvene uloge koje su im nametnute na osnovu pola (tzv. rodne uloge).

Lezbejke, gej muškarci i biseksualne osobe (LGB) uvek su bile na braniku borbe za odbranu rodnog nekonformizma, jer je heteroseksualnost u temelju rodnih uloga koje društvo nameće. Zbog toga smatramo da je bitno prepoznati važnost koju ova borba ima u borbi protiv homofobije.

Pritisak da se prilagodimo rodnim ulogama i posledice ukoliko to ne uradimo možemo sresti na više nivoa: od ulice, preko posla i škole, do državnih institucija kao što su policija i inspekcija rada.

LGSM će razvijati sledeće pravce borbe za rodni nekonformizam:

  1. Poštovanje postojećih zakonskih rešenja koja garantuju zaštitu rodno nekonformisanim osobama.

Iako postoje odgovarajuće odredbe Zakona, brojni su primeri diskriminacije, pa i od strane institucija poput inspekcije rada ili policije. Na primer, postoje slučajevi da inspekcija stavlja prigovor poslodavcu u ugostiteljstvu, tražeći da se zaposlena osoba prilagodi ulogama pripisanim na osnovu pola (najčešće na planu oblačenja, šminke i slično). Takođe, policija može diskriminisati rodno nekonformisane osobe tražeći određeni vid prezentacije prilikom uzimanja fotografija, što može otežati dalje korišćenje identifikacionog dokumenta. Ovi primeri predstavljaju jasno kršenje odredaba Zakona o zabrani diskriminacije na osnovu pola i nemaju utemeljenje u propisima (npr. Pravilnik za prikupljanje biometrijskih podataka MUP-a ne sadrži specifične zahteve po osnovu pola, već jedino sadrži opštu odredbu o tome da boja kože na fotografiji mora biti „prirodna“).

Imajući u vidu da zakon jeste na našoj strani, praksa državnih organa može se najefikasnije promeniti kroz egzemplarne tužbe, odnosno sudske procese.

  1. Dopunjavanje postojećih zakonskih rešenja u cilju dodatne zaštite rodno nekonformisanih osoba.

Poslodavci ili institucije poput škola mogu propisivati posebna pravila oblačenja i prezentacije na osnovu pola. Na nekim radnim mestima, posebno je opasno to što se za žene propisuje neudobna odeća i obuća koja može ugroziti njihovo zdravlje (npr. obaveznog nošenja štikli). Ovakvi slučajevi predstavljaju kršenje već postojeće legislative, ali imajući u vidu njihovu sistemsku prirodu, moguće je tražiti dopunu postojećih zakona, npr. Zakona o zabrani diskriminacije, koji bi eksplicitno zabranio institucijama i poslodavcima nametanje pravila oblačenja i prezentacije na osnovu pola.

LGSM poziva:

– Sve LGB osobe koje su bile predmet ovakvih i sličnih diskriminatornih praksi da nam se obrate kako bismo sa pravnicima naše solidarne mreže istražili mogućnosti vođenja sudskih postupka koji bi promenili prakse državnih organa i poslodavaca.

– Sve feminističke kolektive i organizacije koji žele da se priključe ovoj borbi, posebno kada su u pitanju aspekti koji direktno i sistemski pogađaju žene i njihovo zdravlje.

– Sve pravnike i pravnice koji žele da se priključe našoj solidarnoj mreži, bilo u vođenju sudskih postupaka, bilo u izradi predloga izmena i dopuna odgovarajućih pravnih propisa.